Na een week recovery van Sydney bij mn broer en schoonzusje, besluit ik Tassie verder te gaan verkennen. Donderdag 25 januari neem ik de bus naar Hobart en check mezelf in bij Central City Backpackers @ 138 Collins Street. Ik heb mazzel, had een bed geboekt in een 12-bed female dorm, maar bij aankomst wordt mn 'status' opgewaardeerd en krijg ik een bed in een 4-bed dorm toegewezen. Veel rustiger en kans op een normale nachtrust. Relaxed! De volgende dag is het Australie-dag en met mijn Nederlandse koninginnedagervaringen hoop ik op bandjes en struinmarkten. Het lokale infokantoor weet me te vertellen dat de 'main activities' plaatsvinden bij Nutgrove Beach. Dat klinkt niet slecht. Ik hop een bus in die me daar afzet en vind een paar groene heuvels, volgeparkeerd met van's, een heleboel ouders en kinderen, een podium waar muziek uit grote boxen over het terrein schalt en een bbq-spot. Het ziet er vooral uit als een buurtbbq waarbij de kinderen hun acts uit mogen voeren op het podium. Niet veel te beleven dus. Ik besluit dan maar de buurt te sponsoren en koop een broodje hamburger en appelsap. Gewapend met mn lunch en The Human Rights Defender (het blad van Amnesty International) ga ik op de betonnen trap zitten die naar het water van Storm Bay leidt. Human rights violations, international arms trade out of control, Darfur tragedy, justice denied as Mexican women abused... Hoeveel tranen zouden dat zijn, vraag ik me af terwijl de grijze lucht boven me langzaam verandert in blauw met overjagende wolken. Kustweer I guess. Ik lees een interessant artikel over Irene Khan, Amnesty International Secretary General:
"When the powerfull feel threatened the world becomes a dangerous place," she said. Fear provided a power structure for unprincipled leadership. "Today the biggest threat to peace is not war, but fear and the failure of leadership. Fear that creates intolerance, threatens diversity and justifies the erosion of human rights. And leadership that has lost its moral compass."
Such incidences showed the need to avoid, simplifying the multiple identities of people into a single religious one. "When you identify me only by my faith, you exclude all my other identities. I am not only a Muslim, I am also a woman, a mother, a laywer, an ethnic Bengali, a citizen of Bangladesh, a resident of London, an avid reader of world literature, a lover of French cuisine and English theatre, a jam-maker," she said.Dat is wat we nu een 'multiculturele burger' noemen. Multiculturalisme is niet alleen een kenmerk van de moderne natie-staat, het is wie wij zelf zijn. Het is het voortdurend onderhandelen tussen je verschillende identiteiten in klasse, regio, religie, geloof, nationaliteit, ethniciteit. Bedenk maar eens wie je allemaal op een dag tegenkomt en hoe je je ten opzichte van die mensen identificeert of juist onderscheidt. Laten we zeggen dat er per dag zo'n tien tot twintig specifieke situaties zijn waarin je keuze's maakt ten opzichte van een ander over wie je zelf bent. In die situaties onderhandel je bewust of onbewust tussen verschillende identiteiten en overeenkomst en wantrouwen. En in elke situatie is die keuze anders. Op je werk deel je een grap over die 'snelle' stadscollega's met je collega die een lagere functie heeft. In plaats van het verschil in klasse te benadrukken (hogere en lagere functie in het bedrijf) identificeer je je met je collega en onderscheid je je van 'die snelle stadsjongens'. Later op de dag ontmoet je een Marokkaans uitziende jongen bij de soepstent van Het Leger des Heils waar jullie samen soep en brood uitdelen aan zwervers. Het wantrouwen wat je normaalgesproken voelt tegenover Marokkaans uitziende jongens maakt plaats voor een gevoel van verbondenheid omdat jullie samen je inzetten voor een goed doel. In plaats van je te onderscheiden van de ander op basis van uiterlijk/etniciteit, identificeer je je met hem op basis van een buurtproject. Verveel ik jullie al? Ik hoop het niet, dit is namelijk waar ik de afgelopen vier jaar over heb nagedacht in mn studie culturele antropologie. Erg interessant en belangrijk om na te denken over wie je bent, hoe je handelt en waar je de keuze's om te handelen op baseert. Het is iig duidelijk tijd dat ik weer ga studeren ;).
Halverwege de middag ben ik terug in het centrum en koop een kaartje voor de film 'Deja Vu'. Moest direct aan jullie denken Liese, San en Juud! Eigenlijk zijn jullie het verplicht aan jullie kastnaam om deze film te kijken. Ben overigens wel benieuwd of jullie ook een soort huisdagboek hebben waarin alle personal deja vu's zijn beschreven ;). Anyway, de film is een aanrader! Zaterdagochtend zwerf ik 1,5 uur rond op Salamanca Market. I love it. Waarschijnlijk een tik die ik heb meegekregen uit Amsterdam. Ik besluit me te verdiepen in engelse klassiekers, en koop voor 4 bucks een Hemingweetje. For whom the bell tolls. Voor wie houdt van een verhaal dat zich langzaam ontwikkelt, subtiele en hilarische conversaties en klassiek taalgebruik a la 'Where art thou brother and what passes with thee'... read it. 's Middags wandel ik door de prachtig aangelegde Royal Tasmanian Botanical Gardens, maak een serie close-up shots,
(organ pipes, Mt Wellington)
(view from Mt Wellington on Hobart & coastline)
(cormorants/aalscholvers at The Friars)
(Eagle Rock features in the Fluted Cliffs)
(the Blowhole)
(Lonneke & Mirjam on the cruise)
(seals)
(seals)
(Bruny Island)